tko i što smo

O nama

Marbo d.o.o. za ugostiteljstvo i prijevoz, Kralja Zvonimira 1, 33515 Orahovica, Restoran “Ružica grad”, Caffe i noćni bar “Royal”.

Osnovna nam je djelatnost  pružanje ugostiteljskih usluga i smještaja.  Hotel “Ružica grad” je smješten u samoj jezgri grada Orahovice na vrlo atraktivnoj lokaciji.   Zgrada Hotela ima dugu povijesnu tradiciju u ovom kraju. 

Povijest hotela

Orahovački hotel izgrađen je 1906. g. u stilu secesije, po projektu osječkog arhitekta Viktora Axmanna (1878-1946). Izvođač građevinskih radova bio je Ivan Domes, graditelj s kojim Axmann upravo u to vrijeme počinje surađivati. Hotel je izgrađen za Židovskog trgovca Leopolda Spitzera i u početku je nosio njegovo ime2, a podignut je u vremenu naglog razvoja orahovačke privrede početkom 20. st.

Dolaskom bogatih industrijalaca porodice Gutmann u Orahovicu koncem 19. st. započeo je gospodarski razvoj čitavog kraja. Uređivanjem zemljišta i poljodjelskih povr5ina koje su se rasprostirale uokolo Orahovice napravljena je osnova za napredno ratarstvo, stočarstvo, voćarstvo i ribarstvo. Izvodile su se melioracije i gradili putovi, na poljima su radili parni strojevi, a nedaleko Orahovice otvoreni su kamenolomi, tražile su se rude te obavljale pripreme za eksploataciju Suma. Razmjerno s postupnim ekonomskim rastom, polako se povećavao i broj orahovačkog stanovništva.

Budući da su u Orahovicu u znatnom broju pristizali najrazličitiji radnici, za njih je trebalo osigurati smještaj, hranu i opremu, pa su u vremenu od 1902. do 1905. g. ondje otvorene brojne manje i veće trgovačke i zanatske radnje, podignute barake, skladišta i dr. Izgrađen je i novi, suvremeni hotel, oblikovan u secesijskom stilu, koji financiraju poduzetni trgovac i gostioničar iz Našica Jakob Spitzer i njegov sin Leopold. Hotel je naslijedio Leopoldov sin Fritz (Miroslav) Spitzer.

Poslovanje hotela je u početku bilo dobro, ali pred rat, oko 1913. g., nastupila je kriza i hotel je dobio prinudnog upravitelja, tzv. sekvestra. Od 1914. do 1918. g. hotel je bio u zakupu kod trgovaca Weissa i Doslera iz Osijeka. Pred kraj rata, 1918. 9., interijer hotela su demolirali pobunjeni vojnici s obližnjega orahovačkog vojnog logora (tzv. Lager). Godine 1931. pravo vlasništva nad hotelom dobiva Štedionica d.d. Orahovica, a 1938. g. vlasnikom postaju mesar Ivan i Kata Paškalić iz Orahovice.

Od 1907. do 1913. g. hotel je vrlo uspješno poslovao zbog prosperiteta orahovačke privrede, jer je u kamenolomu, u Šumarstvu, poljoprivredi i zanatstvu radilo oko 3000 radnika, a k tome je iz Osijeka, Belišća i Đurdenovca u Orahovicu na izlete dolazio sve veći broj turista, što je znatno popravilo standard gospodarstva mjesta. Već 1905. g. u svrhu, prometa stranaca i poljepšanja mjesta osnovano je ,,Društvo za poljepšanje Orahovice“, a 1906. g. je u Orahovici upaljena prva javna, petrolejska, rasvjeta. Ubrzo su izgrađene željeznica (1908) i sinagoga (1911). Godine 1974., usred mjesta otvara se kupalište, koje je prošireno 1922. g. u moderno hladno kupalište s kupališnim perivojem

Službenog otvorenje novog orahovačkog hotela, odnosno „svratišta Spitzer“ bilo je inače popraćeno i u lokalnom tisku. Tako novinar jednog domaćeg lista oštro zamjera uvođenje „preskupog“ plinskog osvjetljenja u hotel te postavljanje „Šekreta“, pod krov zgrade hotela, smatrajući to prepotentnim za selo Orahovicu. Sve ostalo je bilo pohvaljeno.

U hotelu su se održavale razne prigodne zabave uz tamburašku i jazz glazbu, a u sklopu hotela radilo je i kino – u početku s nijemim, a kasnije tonskim filmovima. Na kino-predstavama nijemih filmova svirao je tiho i skladno domaći Jazz orkestar Anatola Fotinskog.

Izvor: Daniel Zec „Axmannov hotel u Orahovici“, Osječki zbornik 28., Muzej Slavonije Osijek, 2007., str. 189. – 204.

Galerija fotografija

Hotel
"Ružica grad"

Osnovna nam je djelatnost  pružanje ugostiteljskih usluga i smještaja.  Hotel “Ružica grad” je smješten u samoj jezgri grada Orahovice na vrlo atraktivnoj lokaciji. Zgrada Hotela ima dugu povijesnu tradiciju u ovom kraju. 

Kontakt

Kralja Zvonimira 1

33 515, Orahovica, Hrvatska

(+385) 91 945-6018

manuela.jergovic@gmail.com

Powered by wordpress – Design by [ Progressive Technology ]